Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как да се предпазим от злоупотреби при теглене на бърз кредит

Димитър Маргаритов, председател на КЗП, Бизнес старт, 04.01.2018

В областта на бързите кредити Комисията за защита на потребителите работи в 2 насоки – сигнали и жалби от потребители, както и преглед на общите условия на компаниите кредитори. Може да кажем, че през последните 2 сме проверили почти всички такива компании. Ако някои не са проверени, то това ще стане, когато бъдат регистрирани в БНБ.

Това коментира в студиото на сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

Към момента у нас функционират над 50 фирми за бързи кредити, регистрирани в БНБ, посочи гостът в студиото.

Какви са резултатите на проверките на КЗП – открити са били нарушения, но в голямото си мнозинство компаниите са привели условията си към предписанията на комисията.

Преди човек да вземе бърз кредит, той трябва да съпостави множество различни оферти. От базисна важност е и т.нар. „стандартен европейски формуляр“, който е основа на подписвания договор и в който са записани най-важните елементи от него – размера на кредита, лихвата, допълнителните такси.

По думите на Магаритов „шопинг“ сезона по Коледа и Нова година е преминал спокойно. Получени са били около 100 сигнала, голяма част от които са представлявали не оплаквания, а въпроси от страна на потребители към комисията. Имало е и дежурни екипи, работещи в празничните дни.

Последни новини
Още от Бизнес старт