Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Възможни решения на столичните проблеми

Иво Божков и Симеон Славчев, общински съветници, Бизнес старт, 03.01.2017

Зеленият град не е повече цветя и дървета. Зелен град означава по-добър въздух, по-добър градски транспорт и повече пешеходни зони. Това коментира общинският съветник Иво Божков във връзка с проблемите на София в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Подобряването на градския транспорт в София е част от стратегията за подобряването на въздуха в града. Електронната билетна система също е част от тази стратегия. За съжаление в момента върви подаването на документацията за обществената поръчка кой да изгради тази билетна система. Но тя сега е забоксувала и е някъде по инстанциите, тъй като е подадена жалба по документацията“, каза от своя страна Симеон Славчев, също общински съветник.

Според него е изключително важно София да има изградени бус ленти, където градският транспорт да бъде приоритизиран, да преминава безпрепятствено през кръстовищата, така че всеки да предпочете да се качи на градския транспорт вместо на личния си автомобил.

„Липсата на бус ленти е едно от нещата, които е необяснимо защо Столична община не извършва. Няма друго обяснение, освен некомпетентност или някакво нежелание да се случи“, добави Божков.

Той посочи, че въздухът в София е видимо лош поради няколко причини, но кои са точно и как се приоритизират никой не знае, включително и Общината.

„Слава богу започнахме да говорим за това нещо, но то беше благодарение на гражданите, а не на Общината. Всички говорят за това, което е много важно, но по-важно е в момента да установим откъде е точно източника. Може проблема да идва от завода за боклук, може и да е от Факултета. Това е първата стъпка към разрешаването на проблема“, каза още той. 

„Това, което всеки от нас може да направи като обществен съветник, е онлайн приемник на първо място, постоянна среща с гражданите, комуникацията. На мен ми се струва, че по-голямата част от проблемите ни идват от неправилната комуникация. Но второ място, всяко едно от предложенията да бъде вкарано в Общински съвет за разглеждане. Трето, местен референдум по няколко ключови въпроса, които да зададат правилния модел и на местни референдуми, и на прякото участие на гражданите в столицата“, посочи Славчев.

„Да са видими всички гласувания на общинските съветници онлайн в реално време, докато те гласуват публично. Второто нещо, което трябва да се направи, е докладите на Общински съвет да са видими за гражданите, за да се знае какво се гласува. Защото това, което се случва в момента, е дори ние да виждаме докладите часове преди гласуването. Това означава, че нямаме възможност и време да потърсим дали това е правилно решение или не. А гражданите разбират две седмици след като е гласувано, след като се качи в сайта на Общината. Това е едно от недопустимите неща, които за 2018 трябва да се борим да бъдат премахнати“, допълни Божков.

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт