Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

2017 достигна и надвиши прогнозите на финансистите

Преслав Райков в Бизнес старт, 28.12.2017

Основният макротренд в света е възвръщащият се растеж. Това каза Преслав Райков, финансист, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

"Световният растеж през 2017 достигна и надвиши прогнозите на финансистите. Криптовалутите бяха една голяма мания, но основният фокус остава в САЩ. Щатската икономика успя да издърпа и да вдъхне доверие на другите пазарни участници в Европа, в Азия. Ръстът на икономиката на САЩ също надвиши прогнозите. Видяхме три вдигания на лихвения процент и това е един от основните фактори, които стимулираха глобалния ръст".

Развиващите се пазари - Китай, Индонезия, Малайзия също отбелязаха огромни ръстове, допълни финансистът. "Европа - малко по-скромно, но сагата Brexit не успя да отмие растежа". 

Всички икономисти и икономически организации ревизират положително прогнозите си за 2018. Очаква се дори 4% ръст, заяви гостът.

Има ли прегряване в световната икономика и в кои части на света са те? С какво е интересна японската икономика? Защо японската йена ще отслабне? Какво да очакваме от 2018?

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт