Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Удря ли потребителите отпадането на мрежовата неутралност в САЩ

Адв. Емил А. Георгиев в Бизнес старт, 21.12.2017

Отменянето на "мрежовата неутралност" в САЩ е по-скоро негативна новина от потребителска гледна точка. Това каза адв. Емил А. Георгиев в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. 

"60 дни след приемането на решението отпада задължението за американските интернет доставчици да прилагат принципа на "мрежова неутралност". Този принцип означава трафикът, който преминава през интернет доставчиците да бъде третиран еднакво. Един определен вид трафик, например видео стрийм, да не се забавя изкуствено или видео стриймът на един доставчик да не се забързва спрямо видео стриймът на друг доставчик. Друг пример е, ако искаш да ползваш по-бърз видео стрийм да трябва да доплащаш някаква добавка". 

Няколко са стимулите, които могат да подтикнат интернет доставчиците да прибегнат към такива практики, обясни гостът. "Един от тях е ако е вертикално интегриран с доставчик на някакъв вид съдържание и иска да забави конкурентна услуга или когато доставчикът казва - аз имам много клиенти и е хубаво те да плащат според това, което ползват. Тоест, тези които ползват много по-голямо съдържание и в по-голям обем капацитет от мрежата да плащат повече спрямо другите".

"Тук има два много големи проблема, на които не се обръща достатъчно внимание. Интернет доставчиците, за да установят какво е потреблението и какво е поведението на техните клиенти, трябва да използват методи, които навлизат в личната сфера на потребителите. Те трябва, най-малко, да използват метода на т.нар. дълбокно пакетно инспектиране. По този начин клиентът става много прозрачен, стъклен. Това трябва да е ясно на потребителите".

Другото, което трябва да е ясно, е, че когато интернет доставчиците бъдат освободени от принципа на мрежова неутралност и започнат да се отнасят към трафика така, както намерят за добре, в някакъв момент някакъв доставчик може да реши да филтрира например определена телевизия и да не дава достъп на неговите потребители до избрани социални мрежи или новинарски канали, например, подчерта събеседникът. 

По думите му в САЩ конкурентната среда не прилича на тази в Европа и България. Тя към момента не предполага, че пазарът ще съумее да неутрализира негативите, защото 75% от хората имат достъп само до един доставчик на широколентов, високоскоростен интернет, а 25% - до максимум двама. 

Последни новини
Още от Бизнес старт