Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Има ли място за икономически оптимизъм на прага на 2018

Доц. Ангел Марчев и Стефан Софиянски в Бизнес старт, 21.12.2017

Тенденцията към развитие на индустриални мощности в България се запазва и през 2017. Това каза доц. Ангел Марчев, УНСС, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев. "Икономически може би помогна фактът, че оставиха намира бизнеса през последните две години и той се оправя добре. Икономически изглежда, че тенденцията е в правилна посока. Марчев гостува, заедно с икономиста Стефан Софиянски, в студиото на предаването по повод резултатите от проучване на Алфа Ресърч, което отчита покачване на икономическия оптимизъм в България за пръв път от 20 години насам. 

Не бих се съгласил с това, че има почва за икономически оптимизъм в България, каза от своя страна Софиянски. "За мен икономическият растеж, който се изтъква в момента е много нисък. Защо? Защото имаме много ниска стартова позиция. Това е растеж на ежедневието - нищо не се случва. А в България трябва да се случва, защото по всички показатели страната ни е на последно място в Европа".

"За съжаление пред България няма добра, сериозна перспектива от не само неясната политическа договореност, която ни управлява в момента, а и от това, че основните политически сили не дават никаква визия за по-динамично развитие на България", каза Софиянски.

Има два възможни отговора на нагласата, че България не догонва достатъчно бързо останалите държави от ЕС, коментира доц. Марчев. "Единият е да се намаляват регулациите, за да става по-благоприятен инвестиционният климат. Този подход, обаче, изисква много съществена промяна в мисленето на властимащите, а и на хората. Вторият отговор е - ние принципно ги настигаме, само че сме свикнали да бъдем песимистични".

Имаме ли признаци на зараждаща се криза в България?

Последни новини
Още от Бизнес старт