Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

2017 поредна добра година за винения сектор в България

Красимир Коев в Бизнес старт, 21.12.2017

2017 е поредната добра година за винения сектор в България. Това каза Красимир Коев от Изпълнителна агенция по лозата и виното в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

От 2010 година виненият бранш бележи възход. Новите лозови насаждения се увеличиха със 100 хил. декара, а винарските предприятия, които работят на територията на страната са 263, при 200 в периода 2000 - 2010 година. 65 от предприятията са с чуждестранно участие, каза още гостът. "Секторът се и саморегулира, а контролът, който се прилага не е смазващ, а е по-скоро, за да се изчисти секторът от сивите петна, които съществуваха преди по отношение на продажба, реализация на грозде, както и производство на вина със съмнително качество".

"В последните години има подем. Реализацията на вината на вътрешния и на външния пазар и цената, на която се продават, са най-големият атестат за това какво е качеството и какъв е имиджът на българското вино". 

След тези пет години на мощен натиск за връщане на загубени пазари, българските вина далеч не се продават вече на най-ниските рафтове, а успешно се конкурират с вината от Франция и Италия, допълни събеседникът.  

"Резултатите, въпреки че не е нужно да изпадаме в излишна еуфория, са много добри. Винаги целта е да надграждаме това, което сме постигнали предходната година - да разширяваме лозовите масиви, а от там и произвежданото вино да бъде в по-големи количества и продажбите на вътрешния пазар и на външните пазари да се увеличава".

Тези резултати, по думите на госта, се дължат, както на последователност на действията на администрацията, така и на европейските средства, благодарение на които има увеличаване на площите с лозови насаждения. 

Кои са основните пазари за България? Защо маркетолозите са длъжници на винения бранш?

 

Последни новини
Още от Бизнес старт