Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Водният сектор в България - течове в системата

Иван Иванов в Бизнес старт, 20.12.2017

Абсолютно право на потребителите е да знаят за какво се изразходват парите, които се събират от ВиК операторите и това може да стане видно от бизнес плановете, които те изпълняват. Това каза Иван Иванов от Българска асоциация по водите в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

"Няколко са параметрите, които експертите наблюдават за това как се използват тези пари, като най-важно е качеството на питейната вода, при което не трябва да има компромиси. За съжаление, обаче, и към момента такива съществуват". 

В някои населени места качеството на питейната вода не е на това ниво, на което трябва да бъде, каза гостът. "Има системно замърсяване. Малко са тези случаи. Даже в началото на тази седмица излезе официален доклад на ЕК, който потвърждава, че качеството на питейната вода в България е добро, но това не трябва да ни успокоява".

"Другото, което се следи, са големите загуби във водопреносната система - над 60%. Усилията, за да се намалят тези загуби са големи, средствата също са сериозни, но е нужно постоянство и добър инженерен подход, за да се  намалят тези загуби, които са основно от течове, но също и от кражби".

Назряла ли е и кадровата криза в системата на ВиК и докога висококвалифицираните инженерни кадри, ангажирани в системата на ВиК в България ще могат да бъдат задържани на работните си места на заплати близки до минималната работна заплата?

Повече можете да видите във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт