Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Нова фаза в преговорите за Brexit и ролята на България

Любомир Кючуков в Бизнес старт, 20.12.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Преговорите за Brexit се водят от ЕК и респективно от главния преговарящ Мишел Барние, но председателстващата държава също има своята роля, защото всички политически решения, включително мандата, включително общата политическа нагласа и позиции на ЕС се изготвят в рамките на Съвета на ЕС. Тоест, този орган, който България ще председателства през идните месеци. В този смисъл ролята на България е важна и за това е много логично и посещението на Барние в България. Това каза Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостът коментира преговорите за Brexit и посещението на Мишел Барние в България.

"Председателстващата страна винаги играе ролята на модератор - тази структура, която трябва така да ръководи процеса, че да се стигне до общо решение". 

Реалният срок на преговорите изтича през октомври-ноември следващата година, защото последните 6 месеца на тези две години трябва да се заделят за ратификация на договореностите във всяка от 28-те членките на ЕС, включително и Великобритания, подчерта гостът.

Повече можете да видите във видеото. 

Последни новини
Още от Бизнес старт