Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

2017 – страхотна за пазарите, 2018 – игра в добавеното време

Йонко Чуклев, финансов анализатор, Бизнес старт, 19.12.2017

2017 бе страхотна година за всички класове активи. Изключение правят някои земеделски суровини като царевица, соя, кафе и др, както и имотните пазари в градове като Лондон, Торонто и Кейптаун например.

Това коментира пред Димитър Вучев в „Бизнес старт“ финансовият анализатор Йонко Чуклев.

По ръста на показатели като БВП, като Индекса на индустриално производство се вижда, че зад въпросния ръст има сериозен фундамент, посочи събеседникът в предаването.

„Всяка година си има една ключова инвестиционна тема – през 2015 това бяха корекциите на пазара заради Китай и Гърция, през 2016 – Brexit и Тръмп, през 2017 – криптовалутите и технологиите“

Според финансовия анализатор през следващата 2018 следва да насочим инвестиционното си внимание към банковия сектор. Причините – предстоящото повишаване на лихвените нива, спада на лошите кредити, преструктурирането на сектора.

През 2018 обаче трябва, меко казано, „да си имаме едно на ум“.

„Бих определил 2018 като игра в добавеното време. В страните от Г-7 заетостта е близо до максималния си капацитет, цените на активите също“, отбеляза финансиста.

Факторите, представляващи опасност през следващата година – ставащата все по-плоска крива на доходността, балонизирането, макар и не класическо на биткойна, задлъжнялостта в Китай, изборите в Италия, както и изборите за Конгрес и Сенат в Съединените щати.

В разговора бяха коментирани и „горещи“ теми като криптовалутите, действията на централните банки, обърнато бе внимание и на родния капиталов пазар.

Последни новини
Още от Бизнес старт