Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как се развиваха пазарите през 2017 година

Красимир Йорданов, KY Research, Бизнес старт, 18.12.2017

Изминалата 2017 беше доста успешна за пазарите, въпреки че в крайна сметка лихвите са покачиха. Това коментира Красимир Йорданов от KY Research в предаването „Бизнес старт“ с водещ Димитър Вучев.

Лихвите обаче са покачиха не с такова темпо, каквото се очакваше, допълни той.

„По отношение на пазара на акции, това, което пазарите видяха и искаха да видят, е ускоряване на икономическия растеж. В САЩ в отделни тримесечия той стигна 3% на годишна база, което се смята за едно доста добро ниво“.

Той посочи, че от друга страна безработицата в еврозоната и в САЩ е на рекордно ниски нива и се задържа, което пък от своя страна поражда притеснения, че това може да ускори инфлацията и да накара централните банкери да започнат да затягат още повече паричната политика.

„Засега имаме оптимизъм на пазарите. И поради много ниските нива на лихвите всъщност имаме тези високи ценови коефициенти на пазара на акции въобще в целия свят“.

Йорданов каза още, че през 2017 се наблюдава съживяване на частните инвестиции във фиксирани активи.

“Това са инвестиции в дългосрочен растеж, което е доста позитивен знак. Това нещо би трябвало да раздвижи икономиката и в следващите години, тоест да имаме някакъв нормален, стабилен растеж от 2,5-3% на годишна база”.

По отношение на САЩ той коментира, че Фед може би до някаква степен е изпълнил своята мисия.

„Но всъщност може да се направи оценка, едва когато тази ликвидност се изтегли в някаква по-голяма степен, ако изобщо се случи“.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт