Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Мобилната реклама в Европа с 50% ръст

Георги Малчев в Бизнес старт, 12.12.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Най-бързо растящата част на рекламната индустрия е мобилната дигитална реклама. В цяла Европа ръстът е почти 50%, което е показателно. Това каза Георги Малчев от IAB Bulgaria в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостът коментара статистическите данни, че през 2017 дигиталната реклама за пръв път надминава телевизионната. 

През 2017 очакваме българският дигитален рекламен пазар да отбележи 30% ръст, а за догодина се надяваме този ръст да се запази, каза Малчев. "Трудно е да не се развива с тези темпове", зароди макроикономическите показатели, а и бизнесът все повече се научава как да използва огромните възможности на дигиталната реклама.

В края на месец май предстои нещо като Армагедон за европейската реклама, сподели Малчев. "Тогава ще влезе в сила един регламент - General Data Protection Regulation (GDPR) - всичко свързано с личните данни трябва много добре да се проследява. Факт е, че на момента дигиталната реклама е досадна, но в същото време хората нямат нищо против да оставят малко повече данни за себе си, защото опитът им показва, че ще получат малко по-персонализирана реклама".

"Има разлика между това рекламата да те дразни и това да те дразни до толкова, че да предприемеш действия. Хората, естествено, са се научили как да избягват рекламите, в които не вярват, и които не им носят стойност. Колкото повече смислено съдържание виждат  хората, толкова повече ще имат стимул да не скриват рекламите".

Какво предстои пред дигиталната реклама през 2018?

Повече вижте във видеото. 

Последни новини
Още от Бизнес старт