Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Дипломация и борба с климатичните промени

Георги Стефанов в Бизнес старт, 12.12.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Две години след подписването на Парижкото споразумение ситуацията е следната - две страни не са подкрепили споразумението, като една от тях е САЩ (а тя е фактор в тези политики на глобално ниво). Това каза Георги Стефанов, експерт по климатичните промени в WWF, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Процесът за официалното напускане на САЩ, който ще трае няколко години, е възможно да бъде прекъснат от следващия президент на САЩ, защото процесът, подобно на Brexit, отнема време. Гостът коментира световната среща за борба с климатичните промени, която се провежда днес в Париж. Домакин на срещата е френският президент Еманюел Макрон.

"Защо сега се събират лидерите в толкова широк формат, от цялата планета? Защото има очакване от страна на гражданите, на бизнеса, да се пристъпи към действие по поставените цели от Парижкото споразумение. Първата стъпка е набирането на необходимите средства - обещаните по 100 млрд. долара зелен фонд на година, които са ключови и тяхното разпределение към проекти и инициативи, които водят до справяне с климатичните промени на практика".

Тези средства може да изглеждат много голяма сума, но на фона на общите глобални обороти и БВП, те са незначителен процент и лесно достижим. Не е невъзможно светът да се амбицира. 

Природният капитал е нещо, което много бизнеси започнаха да оценяват, каза събеседникът. Кораловите рифове и мангровите гори на Белис придават 0,5 млрд. стойност на тези брегове, което е в пъти повече от разходите за поддръжка. Така е и с горите, които осигуряват водите на софиянци в Рила, са много по-ценни с това, че осигуряват вода за София, отколкото е стойността на дървесината. 

На прага на 2018 в Европа има едни пътни карти и споразумения, които отвеждат Европа към 2030-2050 година, които са преди Парижкото споразумение. Очакванията и на бизнеса, и на гражданското общество, са, че ЕК преди следващите избори в ЕС ще наложи актуализация на тези пътни карти, които не са достатъчно актуални.  

Повече можете да видите във видеото. 

Последни новини
Още от Бизнес старт