Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Йерусалим - духът от бутилката излетя и няма път назад

Христо Петров в Бизнес старт, 11.12.2017

Решението на Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, е една ескалация на цялата външна политика на САЩ в Близкия Изток, която за последните 20 години е много последователна, непроменлива и има едно единствено определение - погрешна. Това каза журналистът Христо Петров в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

Духът от бутилката е изпуснат и едва ли ще има път назад. По важно е да коментираме какво би могло до се случи и защо се стигна до тази ситуация. Хубаво е, че има размяна на остри реплики между Нетаняху и Ердоган. По-добре е да хвърчат думи, вместо снаряди. 

"И едната и другата страна не искат конфликтът да има военни изменения, и палестинската, и израелската страна. Ако се стигне до военен конфликт в него ще се включат не десетки, а стотици хиляди джихадисти, които са добре обучени, тренирани и въоръжени от бойните полета в Сирия и Ирак". 

Мирът в Йерусалим, по своята същност, винаги е бил застрашен. Въпросът е кои са силите, които го пазят, заяви гостът. "Кои са политическите сили, които имат интерес да го запазят, а това са палестинската и израелската страна". 

Повече вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт