Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Прозрачност всяка тука оставете – поредният инерционен бюджет, издание 2018

Проф. Ганчо Ганчев, Югозападен университет, Бизнес старт, 05.12.2017

В Бюджет 2018 отново липсва информация за начините, по които дефицитите в определени сектори като например здравеопазването ще се отразят на цялостната картина, като отново ни се налага да гадаем. Аналитичната част липсва, като всяка поредна година получаваме все по-малко информация.

Това коментира пред Живка Попатансова в „Бизнес старт“ преподавателят в Югозападния университет проф. Ганчо Ганчев.

„Неслучайно редица международни анализатори определят фискалната ни политика като непрозрачна“, посочи гостът в студиото.

За да има реформи в определен сектори и в икономиката като цяло, смята проф. Ганчев, е необходимо да има концепция как това да се случи, да бъде даден модел, който да докаже, че ако това се случи, то би било добре за икономиката.

„Липсва концепция за реформи, както в отделните сектори, така и на макроравнище“, допълни икономистът, според който една от причините това да е така е липсата на звено в рамките на правителството, което да прави анализ и да дава решения след закриването на Агенцията за икономически анализ.

Друг проблем – ежегодното формиране на бюджетен излишък. „Това е нарушение на Закона за държавния бюджет. Парите, които държавата е събрала в повече от нас, следва да ни бъдат върнати“, смята събеседникът в предаването.

Според проф. Ганчев Бюджет 2018 е реалистичен дотолкова, доколкото е инерционен, използва инерцията на икономиката като цяло, но не предлага, за пореден път, решение на проблемите.

Последни новини
Още от Бизнес старт