Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Рождената дата на биткойн ще бъде 18 декември

Бисер Манолов в Бизнес старт, 04.12.2017

Ние сме свидетели на фундаментална промяна на финансовата система. След 18 декември 2017, когато американската борса Chicago Mercanttille Exchange ще стартира търговия на фючърси на основата на биткойн, волатилността, ценовото колебание на биткойна ще продължи. Но в пазара ще влязат финансови играчи с огромни ресурси и практически цената да падне е малко вероятно. Мисля, че тя ще продължава да се качва. Това каза финансистът Бисер Манолов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

В момента между 80 и 90% от хората, които инвестират директно в биткойни не са финансисти, а около 90% от финансистите изобщо не приемат биткойна като валута изобщо. Те имат негативно отношение. Задълбочени коментари от финансисти по темата биткойн, като фундамент  липсват, подчерта Манолов. 

"Аз силно симпатизирам на биткойн като актив. Когато се говори за балонизиране на цената на биткойна е много важно да се каже спрямо кой актив.  Кога се появи биткойн като концепция? 2008-2009 година! Това е в епицентърът на световната финансова криза. Много сложен въпрос е защо точно тогава се появи".

Видимо е, че в момента има много голямо търсене и това е най-вече от страна на азиатски инвеститори - над 70% от притежателите на биткойни са японци и южнокорейци, добави събеседникът. Това са високотехнологични нации, това са силноспестовни нации. Тоест, те виждат нещо, което явно още убягва на големите финансисти и анализаторите. 

По повод пускането на фючърсите на борсата в Чикаго на 18 декември Манолов каза: "За мен, за финансовите пазари рождената дата на биткойна ще бъде 18 декември. Биткойнът е активът с най-голяма обръщаемост от всички познати. В момента в обръщение има около 17 млн. единици. Обемите на ден са между 3 и 4 млрд. Сами разбирате какъв интерес има спрямо биткойна. Какво ще стане на 18 декември? Това е едно фундаментално събитие, което казва: надзорните органи в САЩ казват - такъв актив има и той не е балон. Това е много важно уточнение".

 "Дали могат да направят продажба на късо големите инвеститори, аз съм силно скептичен. В момента най-самоубийствената стратегия е да продаваш биткойни на късо. Защото няма паричен пазар, от който да заемеш биткойни. Все още това предстои да бъде изградено. Паричен пазар на биткойни няма". 

Считам, че след 18 декември, цената на биткойните, колкото и да е странно, ще продължи да се качва, заяви Манолов. "Разбира се, темповете на покачване са доста смущаващи. Това е прецедент. Ние такъв темп на покачване на цената не сме виждали, но явно търсенето е огромно в момента. За мен едно от основните обяснения на този феномен, който наблюдаваме, е политиката на централните банки. Цената на покачване на биткойна е в обратна пропорционалност на доверието, което категорично спада, към политиката на централните банки".

 "Тепърва ще има още много криптовалути. Сега са над 1300. Никой не знае колко са. Но в това дългосрочно състезание победител ще бъде биткойн. Това е първата валута с най-голямо доверие, въпреки че аз не бих говорил за криптовалута, а за криптоактив, който съхранява стойност. Точно поради тази причина той се ползва с такова доверие".

Събеседникът бе категоричен, че централните банки нямат шанс да присвоят по някакъв начин пазара на биткойни:  "За голяма радост това са процеси, които протичат на изцяло пазарни механизми, на които централните банки не могат да влияят. Очаквам на даден етап да има нещо като надзорен саботаж, защото действително става въпрос за процес, който отхапва големи парчета от тортата на конвенционалните финанси, но за мен това ще има обратен ефект".

Ще има ли отново опити да се забранят някои от големите платформи за търговия с биткойни? Ще се опитат ли надзорните органи да регулират пазара на криптовалути чрез регулиране на ICO и дали това може да има дългосрочен и/или мащабен ефект?

Последни новини
Още от Бизнес старт