Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как ЕС инвестира чрез стартъпи

Даниел Томов, Eleven, и Марина Кирова, Представителство на ЕК в България, Бизнес старт, 01.12.17

Инвестиционният план за Европа е може би едно от най-мащабните начинания на ЕС за стимулиране на инвестициите. Това каза Марина Кирова от Представителството на ЕК в България в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„При него разликата с традиционните инструменти, които сме свикнали да се използват, т.е. грантовите схеми, е това, че се използват гаранции, предоставени от страна на ЕС и Европейската инвестиционна банка, които после се предават на търговските банки“.

Тя посочи, че по този начин търговските банки могат да се възползват от тази поета част от риска и да прехвърлят ползите за крайните бенефициенти чрез по-ниски лихви или по-ниски нива на обезпечение, които се изискват от бизнеса.

„Улеснява се бизнесът да кандидатства при едни по-изгодни условия и при една по-бърза процедура. В България много фирми се възползваха досега от тези възможности“.

По думите ѝ България е на второ място по усвояване на средства по линия на този план спрямо размера на БВП в целия ЕС.

„Очаква се общо да бъдат генерирани инвестиции за над 1,5 млрд. евро и да се възползват над 6 000 фирми от тях“.

Даниел Томов от Eleven от своя страна заяви, че енергийната ефективност е едно от най-големите предизвикателства не само в нашето общество, а по цял свят и ще продължава да бъде едно от глобалните предизвикателства за следващите години.

„Обикновено стартиращите компании се захващат с подобни предизвикателства и търсят решение на тези казуси. Нормално е да има много стартъпи, които се впускат в тези начинания“.

Той посочи, че стартирането в областта на енергетиката е по-лесно сега в сравнение с преди.

Томов обясни още, че дейността на тези стартиращи компании се състои в създаване на решение за енергийна ефективност на домакинства и индустриални предприятия.

„През последните 5 години в България беше инвестирано в много стартиращи компании – над 200. И примерите за компании, които успяват в различни сфери, не само в енергийна ефективност, са много“. 

Последни новини
Още от Бизнес старт