Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Бюджет 2018 ще стимулира крайното потребление

Доц. Григор Сарийски, БАН, Бизнес старт, 01.12.17

Бюджет 2018 беше опакован в рекламата за социален бюджет, че щяло да има пица за всички. От това, което реално беше разпределено, т.нар. разходи за социална функция са някъде около 13 млрд. лева, което е с около 740 млн. повече от миналата година. Но като дял от БВП тези разходи за социални функции намаляват – от 13,2% до 12,6%. Това каза доц. Григор Сарийски от БАН в ефира на "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова. 

„Това е причината, поради която парите няма да достигат на практика за никого. Основните, които бяха ударени, бяха пенсионерите, тъй като може би те са електората, на който най-слабо разчитат сега управляващите и поради тази причина на тях беше обърнато най-малко внимание“.

По думите му с 3,8% увеличение на пенсиите не може да компенсира нито очакваният ръст на БВП, нито очакваният ръст на средните доходи, нито очакваният ръст на разходите за домакинство.

Това, което ще се получи с изоставането на пенсиите, е, че това ще повлияе позитивно върху крайното потребление, обясни Сарийски.

„Представете си човек, който има сравнително добри доходи - част от своите доходи той може да отделя като спестявания. Но ако в неговото домакинство има пенсионер, той ще отделя една съществена част от доходите си за този свой родител, роднина и т.н.“

Той добави, че това са пари, които няма да отидат като спестяване, а ще отидат в директно потребление.

Това според него е една от причините, поради които в последните години крайното потребление нараства.

„В същото време бюджетът успява да си спести разходите, като буквално недохранва пенсионерите и тези разходи отиват за обществени поръчки, които се разпределят накрая на калпак“. 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт