Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще има ли пробив в стериотипите за мястото на жените на лидерски позиции в България

Мария Милушева и София Коен в Бизнес старт, 29.11.2017

В България голям дял от ръководните кадри са жени. Ние имаме интересно наследство от годините на комунизма, в които жените бяха насърчавани да работят наравно с мъжете. Едно от нещата, в които ние сме по-добре от някои западноевропейски или други по-консервативни общества, където жените много трудно се реализират. Но проблемът далеч не е по-малък, отколкото в другите страни. Само привидно жените заемат ръководни постове. Много пъти те са заплатени драматично по-ниско, отколкото мъже, заемащи такива позиции. Това каза София Коен, един от лекторите на See It Be It 2017, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. Коен гостува заедно с Мария Милушева, организатор на събитието. 

Тази Програмата See It Be It е създадена от рекламния фестивал Cannes Lions преди три-четири години и е отговор на дисбаланса между представянето между половете в индустрията, обясни Милушева. "Това е тема, която активно се обсъжда на Кан през последните десет години, но няма кой знае какво развитие и целта See It Be It е да се поставят под светлините на прожекторите успели, талантливи жени, да насърчи кариерата им, да създаде мрежа от контакти и по някакъв начин да се опита да се стимулират агенциите да инвестират повече в жени на ръководни позиции". 

"Между 60-80% от решенията за покупки се взимат от жени и рекламните агенции трябва да намерят начин да говорят адекватно с верния тон и това идва тази нужда от жени на ръководни постове в индустрията". 

Защо ножицата в заплащането в Българя между мъже и жени на сходни позиции е толкова голяма? 

Последни новини
Още от Бизнес старт