Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какви са грешките в енергийния микс на България

Галина Александрова в Бизнес старт, 29.11.2017

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Въпреки ръста на дела на ВЕИ в общия енергиен микс на българската енергетика, той е не повече от 6% който основно се формира от базовите мощности (термичните централи, АЕЦ "Козлодуй"). Това каза Галина Александрова от 3Е News в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. Александрова коментира дали нараства делът на ВЕИ в българската енергетика.

"Термичните централи имат около 47%, а АЕЦ Козлодуй - над 35%. Трудно би нараснал делът на възобновяемата енергия при сегашното състояние на законодателната рамка и на практиките в държавата. Причината е, че те все още са на регулирания пазар, с много високи цени на преференциално изкупуване, а изкупуването на енергията им е задължително". 

В момента цените им се движат от 100 лева, при тези, които обявяват, че фалират, до 300-400-500 лева, дори някои достигат и по-високо, каза Александрова. "Ако погледнем цената на борсата, която би била индикатор за свободния пазар, там цените се движат от 40 лв. до максимум 116 лева, като това са редки случаи".

"Никоя държава не строи енергийни мощности, за да изнася електроенергия. Строят се мощности, за да се удовлетворява вътрешното потребление и се изнасят излишъци. Причината е, че средата е много динамична. Цените на електроенергията много паднаха и за съжаление се оказва, че нашата енергетика е много неконкурентоспособна. При тази ситуация, ако ние изнасяме на ниски цени, то цялата ценова тежест ще падне върху вътрешното потребление".

Има ли още смисъл от държавно субсидиране на някакъв сегмент от енергийния микс или трябва да се стимулира по-скоро енергийната ефективност, особено на вино предприятия и домакинства? Трябва ли да се стимулира премахването на деформации на пазара на горива? Защо България изпада в абсурдната ситуация да използва за отопление най-скъпата енергия - електрическата, вместо газ, както е по света? 

Последни новини
Още от Бизнес старт