Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще постигнат ли целта си многохилядните протести в Румъния

Димитър Марков, Център за изследване на демокрацията, Бизнес старт, 28.11.2017

Зад многохилядните протести в Румъния, по време на които десетки хиляди хора излязоха по улиците на Букурещ и редица други румънски градове, се крият и други причини освен недоволството срещу предвижданите промени в съдебната система, които ще намалят нейната независимост. Тези причини са и социални, например се предвижда работниците да плащат изцяло осигуровките си.

Това коментира пред Живка Попатанасова в „Бизнес старт“ Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията.

„Проблемът в страната очевидно се задълбочава. Румънското общество очевидно е чувствително на тема корупция, може би с една идея по-чувствително от българско“, каза гостът в студиото.

Недоволството срещу промените в съдебната система пък биват масово подкрепени от прокурорите и съдиите. Причината – именно политическият елит, представители на който те нееднократно са осъждали, ще придобие безпрецедентна власт върху тях.

„Имаше много остра реакция не само от гражданското общество. Дори вчера излезе и официално прессъобщение Държавния департамент на САЩ, който призовава румънското правителство да се въздържа от реформи, които накърняват независимостта на съдебната власт и компрометират борбата с корупцията“, добави Марков.

„В случая този обединен фронт има по-големи шансове за успех“, изтъкна той.


 

Последни новини
Още от Бизнес старт