Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българските цени започват равняване с цените в света и Европа

Едуард Стойчев в Бизнес старт, 27.11.2017

Всички цени на едно сезонно се движат на някъде - дали надолу, дали нагоре. През сегашния сезон би трябвало да има групи продукти, примерно плодове и зеленчуци, които да поскъпват, но това не е фатално. Това каза Едуард Стойчев, бивш председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. "Ако погледне човек какво се случва на водещите световни борси даже има лека тенденция на спадане. Всичко се движи в рамките на цените, които се приемат като нормални от доста години насам". 

"В момента в България се развива една тенденция - започваме, и това е нормално, защото не можем да останем остров, изолиран от света, да се равняваме по европейските и световни стандарти по отношение на цените".

Това, че на нас, като потребители, не ни е добре да купуваме на европейски цени с нашите заплати, това е един проблем, който ще се решава в годините, като тенденцията е нашите доходи да достигнат европейските, каза още гостът. 

"Нашият пазар реагира много нервно и бързо на всякакъв вид поскъпвания, защото сме на 84% внос на стока по отношение на хранителните продукти".

Българското производство е толкова малко и търговците имат толкова малко запаси от стоки на склад, че не могат да реагират и да се справят ако се появи дефицит, подчерта събеседникът. 

При кои продукти се наблюдават най-големи дисбаланси в момента в България? Има ли продукти, при които сезонността  е изчезнала? Какъв е ефектът на санкциите срещу Русия към днешна дата?

 

Последни новини
Още от Бизнес старт