Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Германия избра дата за нови избори, но продължава опитите за коалиция

проф. Анна Кръстева, НБУ, Бизнес старт, 23.11.2017

Докато всички световни медии определят ситуацията в Германия като голяма политическа криза, в страната се наблюдава дедраматизиране. Това коментира проф. Анна Кръстева от НБУ в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

„Според тях това е нормална политическа ситуация, държавата се управлява добре, има работещо правителство, гласуван бюджет, има и резултати от изборите, които са сложни, но просто трябва да се намери политическата формула“.

По думите ѝ в общ план двата фактора, които променят политическите сцени през последните години, са мощното влизане на крайно десните партии и ярките нарцистични политически лидери. А в Германия те се случиха в един и същи момент на изборите.

„Германия е страна с много дълбока политическа култура, така че играта е между гражданите и лидерите. Гражданите в момента ясно искат две неща – партиите да си поемат отговорността и да няма нови избори, както и компромис, коалиция“.

Според нея крайната десница в момента печели по два начина. Първо от това, че не може да се намери решение за създаване на сигурност - тя капитализира всички страхове.

„Това са брокери на страхове – колкото повече страхове има в обществото, толкова по-добре, защото отиват отиват към тяхната избирателна ниша“.

На второ място парадоксът те да печеливши от ситуацията според Кръстева се изразява в това, че дори да се намери работеща формула, колкото по-голяма е коалицията, толкова повече това отново е аргумент за крайната десница, защото тя веднага ще каже „всички са еднакви и само ние казваме различни неща“.

„Партиите работят, за да не се стигне до избори, но те вече са избрали дата за това. Тя не е публична, но бях в парламента и чух тази дата. Няма да я обявя, но е сравнително скоро“.

Кои са основните предизвикателства пред политиците в Германия?

 

Последни новини
Още от Бизнес старт