Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Няма какво друго да се прави, освен да се строи АЕЦ Белене

Инж. Петър Стоянов в Бизнес старт, 22.11.2017

Шансът за проекта "Белене" е неминуем. Няма какво друга до се прави, освен да се строи централата. Това каза инж. Петър Стоянов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.  Гостът коментира темата дали е може да се говори за връщане на проекта за изграждане на втората ядрена електроцентрала в България - в Белене, след като вече излезе и докладът на БАН по темата.

"Спорът на компетентните експерти се пренася върху това къде да бъдат изградени новите блокове - дали в Белене или в Козлодуй. Споровете са за това основно каква инфраструктура ще трябва, колко ще струва, дали има смисъл и т.н.". 

Опцията за продажба на оборудването е абсурдна, категоричен бе гостът. 

"Електроенергията, произвеждана в Белене, ще бъде значително по-евтина от тази на АЕЦ Белене заради финансирането и търсенето на преференциална цена. Вариантът АЕЦ Пакш е по-добър, в това няма спор. Да се финансира с дългосрочен заем с ниска лихва и със сериозен гратисен период с междудържавни гаранции". 

Колко ще струва електрическата енергия, произведена от новите блокове в "Белене"? Какви са ключовите фактори, които се забравят в дискусията за проект "Белене"? Защо е най-изгодно за България да работи с Росатом? Реалистично ли е да се започне строежът на АЕЦ Белене до две години?

Последни новини
Още от Бизнес старт