Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Има свръхнагласи към европейското председателство на България

Спас Ташев в Бизнес старт, 22.11.2017

Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg

Има единомислие между българското държавно ръководство и ръководството на Европейския съюз. Това каза Спас Ташев, експерт международни отношения, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Гостът коментира посещението на Антонио Таяни, председател на Европейския парламент, който вчера бе на посещение в София. 

"В лекцията си в УНСС само преди дни Бойко Борисов очерта основните негови виждания каква ще бъде българската политика по време на българското европредседателство. На практика председателят на Европейския парламент повтори същите неща".

Това говори, че в тази насока е постигнато общо виждане и не трябва да очакваме разногласия и интриги в рамките на ЕС, каза събеседникът. "Друг е въпросът дали тази фразеология не е типична за европолитиците и евробюрократите, защото това са клишета, които се използват във всяка реч на едни подобни посещения на високо ниво. Ние трябва да ги изпълним с реално политическо съдържание".

"Има свръхнагласи към европейското председателство на България, но повечето хора дори не знаят кой в момента е европредседател или кой е бил преди половин година".

Ако погледнем дали държавите, които са председателствали Европейския съвет са успели да решат някакви специфични свои проблеми, ще си дадем сметка, че няма нищо специфично, което България да може да направи, освен да постави някои проблеми на дневен ред, които са важни за нас, подчерта  

"България може да изиграе ключова роля, ако успеем да изиграем добре нашите ходове и да се превърнем в обединителен център на Балканите". 

Кои са важните политически направления, които се поставят пред България? Кои са важните за нас теми, които трябва да се поставят под светлините на прожекторите по време на председателството? Гледа ли България с розови очила на политиката на евроинтеграция на Балканите?

Последни новини
Още от Бизнес старт