Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Меркел е делегитимирана като естествен лидер на Европа

Георги Киряков, политолог, Бизнес старт, 21.11.2017

Провалът на преговорите в Германия е естествен резултат от принципните различия, които имаше още по време на предизборната кампания. И понеже партиите са втвърдили позициите си по отношение на защита на собствените си принципи и защита на интересите на собствените си гласоподаватели, те не са толкова готови, колкото бяха предишни избори, на компромиси, които да нарушат целостта и принципната основа на техните партии и техните електорати. Това коментира политологът Георги Киряков в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

 „Възможни са няколко хипотези, но най-вече в момента може би владее страхът, че Алтернатива за Германия може да придобие изключително голяма електорална сила“.

Как това влияе на Европа?

„Още след изборите Меркел категорично каза, че докато не се постигне споразумение за управление на Германия, тя ще отсъства от европейския политически и публичен дебат. Това веднага се отрази по някакъв начин на Европа“.

По думите му в момента обаче Меркел е делегитимирана и като естествен лидер на Европа заради този удар върху коалиционните преговори вътре в Германия.

Според него тази делегитимация на Меркел по-скоро помага на Макрон в случая да вземе инициативата за новото лидерство на Европа, въпреки че Германия е достатъчно стабилна икономически и все още политически, за да се стигне до ситуация, в която Франция да поеме изцяло лидерството.

„Най-големият губещ от тази ситуация е Ангела Меркел като лидер на Германия и Европа и като личност. Провалът в преговорите навреди на авторитета ѝ и на бъдещето ѝ и като възможен канцлер, и като потенциален естествен лидер на Европа“.


 

Последни новини
Още от Бизнес старт