Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Фокусът върху постижими цели ще направи председателството ни успешно

Стефан Карабоев, ЦИД ,Бизнес старт, 21.11.2017

Председателството на ЕС със сигурност ще открие пред България определени възможности - най-вече възможност страната ни да се опита да изведе на преден план определени инициативи, по които да покаже напредък . Това коментира Стефан Карабоев от Центъра за изследване на демокрацията в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

„Председателството е добър форум страната да покаже напредък по основни сфери, по които от началото на членството ни в ЕС не успяваме да покажем конкретни резултати. Основно става въпрос за резултати в сектор „Правосъдие“, съдебна реформа“.

Според Карабоев мониторинговият доклад е инструмент, който постепенно с течение на годините се е превърнал в политическо упражнение.

„Натискът и клаузите, които имаше в началото, вече отдавна отпаднаха и това до голяма степен го обезмисли. Но от друга страна той е важен, за да може все пак да напомня на България, че все още има доста слабости“.

Карабоев посочи, че по време на българското председателството най-вероятно за някои от темите няма да стигне времето.

„Също е вярно, че има доста приоритети, които стоят на масата, но това е въпрос на фокусиране. Българското правителство трябва да покаже тази способност и да успее да отдели темите, по които то смята, че ще можем да покажем резултати“.

От това всъщност зависи до голяма степен дали председателството ще мине рутинно или ще бъде успешно, смята още той.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт