Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

XXI век ще постави на фокус икономиките на Азиатско-тихоокеанския регион

Къдринка Къдринова в Бизнес старт, 20.11.2017

Дананг, Виетнам. 12.11.2017. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Дананг, Виетнам. 12.11.2017. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Тръмп се превърна в противник на глобализацията - всеки да гледа държавата си, а Си Дзинпин, който е представител на друга идеология, се превърна в най-големия защитник на глобализацията. Той направи обобщаване, че затварянето на икономиките означава самоизолация, а отварянето им - развитие.  Това пролича от речите на Си Дзинпин и Тръмп, които бяха очаквани, каза журналистът Къдринка Къдринова, председател на Сдружението на испаноговорящите журналисти в България, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова. Къдринова коментара срещата в Дананг, Виетнам, на XXV юбилейна среща на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, която събра 21 от най-силните икономики на региона.

"Това бе трасиране на един друг век. През XXI век трябва да гледаме към Азиатско-тихоокеанския регион, защото там се концентрират огромни човешки ресурси на едни икономики, които растат на различен базов принцип. Принцип, който предвижда не само печалбата заради самата печалба, но и развитието на социалните ресурси, на инвестирането в човешкия ресурс". 

Усилията на виетнамското домакинство бяха насочени към каузата да се дадат нови, иновативни идеи за развитието на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество, каза гостът. По думите й стресов фактор за тези отношения е Доналд Тръмп, новият президент на САЩ, който категорично отказа да влиза в многостранни отношения. 

"Виетнам положи огромни усилия, за да намери допирните точки, които да накарат дори Тръмп да подпише финалната декларация на форума. Тя е много визионерска. Посланията на срещата бяха да се намери нов динамизъм и споделено бъдеще - предполагаше се, че трябва да се търсят допирни точки". 

Тръмп и Путин разговаряха неформално, като договориха една декларация за Сирия за политически изход от кризата. Северна Корея бе спомената от Тръмп в неговата реч, но не беше акцент в дискусиите. 

Как форумът съжителстваше с едно от най-сериозните климатични бедствия - тайфунът, разразил се по това време във Виетнам? 

Последни новини
Още от Бизнес старт