Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Гражданското общество е важна тема за българското председателство

Ива Таралежкова, Форум „Гражданско участие“, Бизнес старт, 20.11.2017

По време на председателството на България на ЕС е важно да покажем къде сме силни и къде имаме истински постижения. Това коментира Ива Таралежкова от Форум „Гражданско участие“ в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Всъщност ние също имаме много специалисти в областта на ИТ, но къде са те? Те работят за чужди компании. Те не се използват за обществен растеж и за растеж по отношение на развитието на държавата, на услугите, на общините. Не можем да ги привлечем“.

Таралежкова добави още, че България има страхотен туристически потенциал.

„Европа знае за нас през летните курорти на морето и зимните ски курорти“.

Според нея е много важно да вземем пример от Естония.

„Тя е малка, но много успешно развиваща се страна, в която човек за половин час може да си регистрира фирма или НПО през телефона. Това Европа научи за Естония и може да я следва в много от примерите за развитие на електронните услуги“.

По отношение на Форум „Гражданско участие“ Таралежкова обясни:

„Ние се обединихме една голяма група организации и се заявихме по някакъв начин пред МС".

За съжаление това, което настоявахме, беше все пак и темата за гражданското общество и гражданското образование да бъде по някакъв начин в обекта на председателството, допълни още тя.

„Увериха ни, че вече е може би късно, приоритетите са поставени. Аз мисля, че все пак ние ще направим всичко възможно да разгледаме хоризонтално и тази тема, защото тя е важна и присъства във всички други теми. Защото ние нямаме ли образовано, информирано общество, не можем да бъдем успешна европейска страна“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт