Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

За да не се провали един стартъп е нужно...

Добромир Иванов, Натанаил Стефанов, Национално стартъп представителство, Бизнес старт, 17.11.2017

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

За да не се провали един стартъп на първо място е нужно да имаш силен екип. Това каза Натанаил Стефанов от Националното стартъп представителство в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„По принцип профилът на най-добрите предприемачи показва, че те са над 35 години. Това са хора с достатъчно голям работен опит, имат свои капитали и спестявания, имат достатъчно добре развита мрежа. Така че когато компанията започне, вече има пазар. Докато профилът в България е на много ентусиазирани младежи като нас“

По думите му другият фактор е наличието на подходящи ментори. За да бъде успешна една компания, е добре да има някой, който да я съветва, някой с повече опит в самата среда.

„Това, което е наблюдаваме е, че понякога в България, тъй като пазарът е сравнително малък и някои от идеите са наистина иновативни, няма налични подходящи ментори, които да помогнат на компанията да се комерсиализира и да дадат вътрешна информация“.

Стефанов посочи, че това води до недостатъчна информираност за спецификите на пазара и от друга страна много често инвеститорите се страхуват да инвестират в бизнеси, които не познават добре.

„Това е причината тези иновативни български компании или да не намерят финансиране, или да го намерят извън България и по този начин българското знание и ноу-хау да излязат навън“.

Добромир Иванов, също от Националното стартъп представителство, от своя страна добави:

„Друг много важен критерий е средата, в която се намираш. В България има много успешни истории, но реалността е, че тук е по-трудно, отколкото на други места“.

Той обясни, че има някои законодателни дупки, които не позволяват нормалният растеж на даден стартъп да се случи в България.

„Всъщност когато се говори за инвестиции, ние се опитваме да направим неща, които да освободят възможността инвеститори да инвестират по-лесно в стартиращи компании – да има закон, който да насърчава бизнес ангелите и краудфъндънга - неща, които са свързани с по-модерни начини на инвестиране в една компания“.

Очаквайте видео с целия разговор! 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт