Бизнес среща

Понеделник – петък, 21,00 часа

Автор и водещ: Таня Кръстева

Възможности за европейско финансиране на бизнеса

Евгений Иванов, генерален мениджър на Евроконсултантс България, Бизнес среща, 16.11.2017

Ролята на европейското финансиране в икономиката на България е двояка. Това коментира генералният мениджър на Евроконсултантс България Евгений Иванов в ефира на „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

По думите му европейските фондове са чудесни за компаниите, които имат ресурс и знаят какво ще правят през следващите 1-2 години, защото те така или иначе ще реализират и инвестиции.

„Те знаят, че тези пари ще им бъдат нужни – или за персонала, или за технологична модернизация. Тоест чрез европейските фондове те намаляват или ускоряват изпълнението на проектите“.

Иванов посочи, че от друга страна за голяма част от компаниите европейските фондове водят до точно обратния ефект – те затрудняват тяхното функциониране, особено за тези, които смятат, че получавайки пари по европейските финансови инструменти, ще могат да спасят бизнеса си.

„Нашата препоръка винаги е за предприятия, които знаят какво искат и не смятат, че това ще им разреши всички проблеми. Защото изпълнението на един проект освен че не решава всички проблеми, създава и нови проблеми, тъй като тогава всяка една инвестиция е под погледа на управляващия орган и съответно трябва да постигне конкретни резултати“.

На какво европейско финансиране може да разчита бизнесът през следващата година?

 

Последни новини
Още от Бизнес среща