Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

България не е постигнала напредък по голяма част от препоръките на ЕК

Мариана Илчева, Център за изследване на демокрацията, Бизнес старт, 16.11.2017

В доклада на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка се отчита някакъв напредък, но в очите на експертната общност този напредък е по-скоро във формалистичен план. В същото време докладът казва, че практически напредък по голяма част от мерките няма или той все още се очаква. Това коментира Мариана Илчева от Центъра за изследване на демокрацията в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

По думите ѝ трябва да се тръгне към по-голяма прозрачност на законодателния процес и действително да има прозрачни, ясни и широки консултации с експертната общност и с гражданското общество.

Според нея действително в България има хора, които имат експертиза и знаят какво трябва да се случи и в областта на борбата с организираната престъпност, и в областта на борбата с корупцията, но те невинаги биват чути.

„Може би това, което всички като общество си мечтаем, е в българския парламент наистина да се появи една реална опозиция, която да бъде коректив на неудачни законодателни решения. А не в крайна сметка, макар и формално разделени на управляващи и опозиция, парламентаристите всъщност да вървят в една посока, която невинаги е благоприятна за съдебната реформа и борбата с организираната престъпност“.

По кои от препоръките сме постигнали напредък? 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт