Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Каква е сметката в брака по сметка между Русия и Турция

Тайфур Хюсеин в Бизнес старт, 15.11.2017

Брак по сметка - така могат да бъдат разтълкувани взаимоотношенията между Ердоган и Путин, защото наистина и двамата имат изгода от сближаване на позициите. Това каза Тайфур Хюсеин, журналист, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев.

Ердоган заема второ място в света по брой срещи с Владимир Путин тази година и това е изненада с оглед на това, че се навършват две години от скандала със свалянето на руския изтребител през 2015. Преди 2 години взаимоотношенията бяха много влошени и една такава рязка промяна във взаимоотношенията наистина е изненада. Тези срещи вече се превърнаха в регулярни. 

Ердоган е скаран с всички останали в световната политика. Скаран е с ЕС, заплашваше страни членки като Германия, Белгия, Холандия и тн. От друга страна взаимоотношенията с администрацията на Тръмп също са доста изострени, надеждите, които храниха след избирането на Тръмп хранеха, вече не съществуват. Единствената алтернатива остава сближаване на позициите с Путин. 

Ердоган няма реален хода, който да може да направи, освен да остане на власт. Той е прагматик - трябва да запази своите позиции и да остане на власт, защото в противен случай го грозят най-малкото съдебни процеси вътре в страната, но и на международните трибунали. 

В този брак по сметка Ердоган има повече сметка от сближаване на позициите, отколкото Путин.

Путин подкрепя официалната власт в Сирия, а Ердоган - бунтовниците, но целите и на двамата са едни и същи - запазване на суверенитета и териториалната цялост на Сирия. Въпросът е по какъв начин да бъдат постигнати тези цели.

Последни новини
Още от Бизнес старт