Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще получат ли пчеларите държавна помощ от 2.4 млн. лв.

Инж. Михаил Михайлов, председател на Обединен български пчеларски съюз, Бизнес старт, 13.11.2017

Инж. Михаил Михайлов, председател на Обединен български пчеларски съюз. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Инж. Михаил Михайлов, председател на Обединен български пчеларски съюз. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В две работни срещи в Министерството на земеделието и храните – едната по време на протеста на 31 октомври, а другата преди няколко дни, стана ясно, че днес, 13.11, в Държавен фонд „Земеделие“ ще се състои заседание, на което трябва да се гласуват обещаните 2.4 млн. лв. за пчеларите по схемата за държавно подпомагане „де минимис“. Това каза председателят на Обединения български пчеларски съюз инж. Михаил Михайлов в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Тези средства ни бяха обещани, тъй като по време на протеста ние издигнахме две искания – едното беше за биологичните пчелари, а другото за „де минимис“. Сигурен съм, че днес заседанието ще се състои и тези средства ще бъдат гласувани“.

По думите му тези средства категорично не са достатъчни за пчеларите, тъй като обикновено програмата за подпомагане „де минимис“ (минимална помощ – бел.ред.) е от порядъка на два пъти повече средства.

„Но сега се действа малко на пожар, спешно, просто за да удовлетворят нашите искания“.

Михайлов припомни, че на 21.02 съюзът е подал докладна записка в ресорното министерството с искане да бъдат отпуснати средства по тази схема, тъй като зимата е била много сурова, загубите - много големи, като на места са достигнали дори до 100%.

„От тези 2.4 млн. лв. по разчет трябва да се падне на пчелно семейство, на кошер, около 6-6,50 лв. Но тъй като се изискват документи, които пчеларите трудно биха предоставили при кандидатстване, т.е при подаване на документите, смятаме, че ставката за едно пчелно семейство ще бъде повече. В този смисъл отделни пчелари ще получат повече от предвидените средства“.

Той обясни, че въпросните средства са нужни за възстановяване на броя на пчелните семейства, за създаване на нови отводки, за закупуване на лекарствени препарати, за дребен инвентар, за укрепване и поддържане на самите кошери, както и за есенно-зимното подхранване.

„Тези средства са вече изразходвани, сега просто искаме компенсация с тази държавна помощ“.

Кои са изискванията, на които трябва да отговарят пчеларите, за да могат да кандидатстват за държавна помощ?  

 

Последни новини
Още от Бизнес старт