Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

30% от сигналите в КЗП засягат смарт устройствата

Димитър Маргаритов, изпълнителен директор на КЗП, Бизнес старт, 13.11.2017

Комисията за защита на потребителите получава 20 000 сигнала годишно, а 30% от тях касаят телекомуникационните устройства. Това каза изпълнителният директор на КЗП Димитър Маргаритов в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Това се дължи на факта, че всеки един от нас има такова устройство и чисто статистически вероятността да се случи някакъв проблем е по-голям, отколкото в други сфери. Най-често хората се оплакват за дефекти и за това, че търговците са отказали да ремонтират безплатно техните устройства, въпреки че те са в гаранция“.

По думите му най-често търговците отказват ремонт, защото твърдят, че върху устройството има инсталиран нерегламентиран софтуер, който е причинил повредата.

„Затова поначало трябва да бъдем предпазливи винаги, когато към нас са отправени оферти за инсталиране на различен тип софтуерни продукти като игри, тестове и т.н, защото те наистина могат да съдържат в себе си някакви вируси и да предизвикат такава повреда в устройството, каквато търговецът основателно да откаже да ремонтира“.

Маргаритов добави, че има и случаи, в които Комисията е установявала и съответно е санкционирала нарушителите, когато дадени търговци неоснователно са отказвали ремонт или са искали заплащане, за да го извършат.

„Ние предприемаме следните действия: извършваме проверка на място, установяваме и чрез информация от търговеца какъв е проблемът и съответно ако има нарушение, което сме констатирали, съставяме акт и санкционираме нарушителя“.

Той посочи, че в по-голямата част от случаите Комисията успява да съдейства на потребителя да получи това, което иска – ремонт на повреденото устройство или ако това е невъзможно – замяна с друго или връщане на парите.

Срокът, в който трябва да приключи всичко това, е 30 дневен по закон, отбеляза Маргаритов.

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт