Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Колко ще ни струва машинното гласуване

Ваня Нушева, Асоциация „Прозрачност без граници“, Бизнес старт, 10.11.2017

Една от основните критики, които бяха отправени към ЦИК във връзка с парламентарните избори, бе липсата на своевременни действия за организация на закупуването или наемането на машини. Така че тази новина, че ЦИК планира в рамките на бюджетната процедура да заяви необходимостта от 50 млн. лева за машинно гласуване, я тълкувам като едно предварително действие, което показва разбирането на Комисията, че този път трябва своевременно да предприеме действия и да изпълнява разпоредбите от Избирателния кодекс. Това коментира Ваня Нушева от Асоциация „Прозрачност без граници“ в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„ЦИК беше много силно и основателно критикувана затова, че всъщност на предходните избори за период от два месеца тя не можа да предприеме действия, които съответстват и на законовите изисквания - да се подготвят процедури за обществени поръчки, да се ангажират машини“.

По думите ѝ не е лесно да се наемат машини, а и всъщност не е и обосновано от финансова гледна точка; по-логично е да се закупят.

„Но тук всъщност трябва да погледнем въпроса в неговата цялост. По какъв начин организираме изборния процес. Закупуването на такива машини трябва да отговаря на изисквания за сигурност на техниката, трябва и да се проведе обучение на изборната администрация. Това са процедури, които не се случват за кратко време“.

Според Нушева е изненадваща планираната стойност от 50 млн. лева.

„Не са ясни параметрите, по които изобщо се предвижда отделянето на такава значима стойност“.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт