Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българите, които нито учат, нито работят, са много по-малко от 300 хил.

Иван Нейков, бивш социален министър, Бизнес старт, 09.11.2017

Вероятно тези 330 хил. българи, които нито учат, нито работят, не го правят по нашата стандартна представа. Трудът се променя буквално всяка година и става все по-динамичен, все повече се отдалечава от този модел, който Международната организация на труда ни остави в началото на ХХ век. Това коментира бившият социален министър Иван Нейков в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова във връзка с скорошно изследване, показващо, че 330 хил. души в трудоспособна възраст в са демотивирани и нито учат, нито работят.

„Все повече хора работят не на пълно работно време, а напротив. Колкото е по-висока квалификацията, толкова е по-трудно да убедиш човека, притежаващ тази квалификация, да дойде при теб и да работи 8 часа“.

По думите му вероятно част от тези проблеми не са уловени от изследването, защото е сложена една традиционна рамка на учене и работа, в която да се поместят всички хора.

„Оказва се, че големият проблем на тези, които обявяваме за демотивирани, е че те нямат официално признание на квалификацията си, нямат документ. И това ги вади от белия пазар и всичките те влизат в сивата икономика“.

Според него това е групата от хора, която захранва сивата икономика.

„Те обаче са активни и мобилни. Те са готови не само да сменят работа всяка седмица, те са готови всяка седмица да си сменят държавата“.

Нейков смята, че те са потенциал за българската икономика.

„Бялото петно, което те сами не могат да решат, и тук държавата трябва да им помогне, е да им дадем възможност да си докажат квалификацията. На всичкото отгоре такава опция има. Това е т.нар. система за признаване на знания, придобити по неформален начин. Имаме и наредба, имаме и институция, която го прави, само че не съм видял жив човек досега да сме му помогнали да му се удостовери квалификацията“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт