Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българите в Западните покрайнини имат нужда от съчувствие, състрадание и съдействие

Андрей Врабчев в Бизнес старт, 08.11.2017

Българите в Западните покрайнини имат нужда преди всичко от съчувствие, състрадание и разпознаване на техните проблеми, които са ясни. Това, с което е ощетена България са изконни, доказуеми български земи, населени с български народ. Това каза Андрей Врабчев, експерт международна сигурност и идентичност, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. 

"Нека сме наясно - проблемът за България не е землището, а хората. Тези хора, които остават не по свое желание зад границата на България действително понасят най-тежкия удар от тези договори".

Голяма репресия има върху хората, които остават зад граница, подчерта Врабчев. "Ние сме длъжници на тези хора".

"Ньойският мирен договор е по-скоро диктат и Америка още тогава отказва да го подпише. Много от тогавашните политици са разбирали, че Версайските документи са условия за една нова война, което след това се и случва".

България е ощетена и то в интереси, които са доказуеми и разумни, каза гостът. "Друга тема е какво е било нашето поведение. Въпросът е дали след толкова години има смисъл да бъде връщана темата по този начин. Защото Ньойският договор изтича, той има някакви времеви параметри - дайте сега да си искаме Западните покрайнини". 

"След това са сключени други договори, които по някакъв начин припокриват тези решения, така че въпросът е много спорен, особено в съвременна Европа". 

В XXI век не може да се говори за твърда позиция и заявка за претенции за територия и население, категоричен бе гостът. "За мен големият проблем е, че всичко, свързано с идентичност и национална кауза се използва не като стратегия за реализирането на България и нейното влияние в региона, а се използва за вътрешно-политически цели, защото наистина има емоционален момент". 

Това се усеща, защото политици отиват неподготвени в съседни балкански държави, посещенията са по време на предизборни кампании, но няма последователна политика спрямо българите в Западните покрайнини, каза още Врабчев. "Друг е въпросът, че Западните покрайнини са една малка част от териториите от днешна Източна Сърбия, населени с българи. Този въпрос е изоставен във времето, защото Сърбия придобива тези територии с благословията на руския император. Тези теми поради своята сложност и многото напластяване са отбягвани от нашата външна политика". 

"Не виждам кое е толкова деликатно на темата - имаш население, което се определя като българско, което е лоялно на произхода си, което е международно признато и ти трябва да се погрижиш за него, тъй като то се обръща към Майка България, но като че не получава усилия насреща". 

Последни новини
Още от Бизнес старт