Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Криво ли е огледалото Данъчен рай в световните медии

Проф. Иван Тодоров в Бизнес старт, 07.11.2017

Съществува един голям балон, който е предимно медиен. Фактите са такива - хората си заработват парите, плащат си данъците и е тяхна работа как ще си инвестират парите. Така е в бизнеса. Това каза юристът проф. Иван Тодоров в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. Гостът коментира скандала Paradise Papers. 

"Когато една държава иска да ограничи нещо, тя е добре дошла да го направи. Но тя не ограничава инвестициите от офшорни компании. Защо? Защо някоя държава, вкл. България, не го направи. Няма да го ограничи, защото ще секнат инвестициите. Забрана за инвестиции в офшорни компании има ли? Няма. Защо? Защото парите са си твои, след като вече си платил данъци и си дал това, което обществото иска от теб". 

По думите на Тодоров в огромния брой случаи проблемът не идва "във връзка с криенето на данъци, а с криенето на имена", защото популярните личности не искат да се знае къде инвестират заради нездравия медиен и обществен интерес. 

"Нека не бъркаме плащането на данъци с използването на данъчни райове".

Когато се говори за парите на политик, който преди да влезе в политиката се е занимавал с бизнес, това не значи абсолютно нищо, каза гостът. Проблемът е, когато един политик не се е занимавал с бизнес преди да влезе в политиката и изведнъж му се появяват пари в някоя офшорна компания. Тогава има проблем и тогава трябва да се установи нещо". 

Последни новини
Още от Бизнес старт