Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Революцията на работното място и настъпването на роботите са факт

Надя Василева в Бизнес старт, 07.11.2017

Не бих казала, че голяма част от българите са демотивирани. По-скоро всеки има собствен поглед над нещата и собствен избор - дали да работи или да не работи. Не трябва да забравяме, че тези, които не работят в България, не търсят работа, но вероятно са намерили начин да преживяват. Това каза Надя Василева от Manpower в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Събеседничката коментира профила на т.нар. демотивирани българи, които не работят и не учат и чийто брой е между 300 и 500 хиляди. 

"Наистина са доста хората, които не работят и това е причинено от няколко фактора. Първо, имаме различни генерации в момента - повече от пет. В тези различни генерации хората имат различни очаквания от работата".

По думите на Василева младото поколение очаква работата да бъде доста интересна, да е разнообразна и при тях излизането в чужбина не е свързано с емиграция, а да видят нещо ново, да научат нещо различно и да се върнат обратно. "Това е добра тенденция, но от друга страна това са хора, които предпочитат не да работят за дадена компания, а да се опитат да направят нещо сами. Тоест предприемачеството в тях е доста по-застъпено". 

"Самите работодатели още не са преструктурирали начина си на работа, тъй като забелязваме в момента една революция на работното място, защото преминаването от човек към роботи е вече факт и ние все по-често ще ставаме свидетели на такова преминаване. Това няма да отнеме работни места, а напротив - ще създаде нови. Не трябва да забравяме, че повече от 45% от работните позиции за точно това поколение още не са измислени. Предстои ни интересно бъдеще".

Когато роботите заемат позициите с монотонна работа за хората ще бъдат отворени съвсем нови позиции, които ще бъдат много по-атрактивни, подчерта гостенката.

Какви са резултатите от големия дисбаланс между търсене и предлагане? Как образованието ще трябва да отговори на новите изисквания на пазара на труда? Защо трудовото законодателство трябва да се реформира?

Последни новини
Още от Бизнес старт