Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Губим ли битката с климатичните промени

Христо Пимпирев в Бизнес старт, 07.11.2017

Предстои 26-тата българска експедиция до Антарктида. България вече има доста голям опит в изследване на полярните региони и в частност на Ледения континент. Тя вече не е начинаеща държава. Има полярна база повече от четвърт век на Антарктида. Това е повод за гордост, защото там са направени едни от най-големите открития, които касаят цялото човечество. Това каза Христо Пимпирев, председател на УС на Български антарктически институт, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. Гостът коментира и климатичните промени. 

"Въпреки че нашата база е най-лошо оборудваната база в сравнение с всички останали бази на 30 държави, присъстващи на Ледения континент, вече от 20 години на нашата база винаги има екипи от чуждестранни учени, които работят с българските си колеги. Това са учени от държави, които са много силни, както финансово и индустриално, така и в науката. Затова са и силни финансово, защо са силни в науката - Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Великобритания. Почти всички европейски държави също са работили на нашата база. Българската Полярна база действително е световен център за научни изследвания. Толкова учени на едно място от цял свят в България не се събират".

Нищо в съвременния свят не се случва без пари, ние не живеем във времето на Аристотел, отбеляза гостът. "В XX век сме и големите открития се правят с много усъвършенствани уреди за получаване на много качествени резултати. Абсурдно е да се мисли, че България може да прави сериозна наука, без да има вложения в науката".

"Фактът, че всяка година световните лидери се събират и се занимават с климатичните промени, говори, че това е проблем за човечеството. Антарктида е кухнята на климата на Земята. Там много ярко и ясно се усещат промените в климата и за това усилията на цялата научна общественост са насочени към изследвания на климата в полярните региони и по-конкретно - на Антарктида. Това ще бъде и акцента на нашите, български изследвания на 26-тата антарктическа експедиция".   

Кои са компаниите, които влагат средства в научни проучвания на Антарктида? Защо фармацевтичните компании инвестират за проучвания на Ледения континент? Кои са най-притеснителните сигнали, които са свързани с климатичните промени?

Последни новини
Още от Бизнес старт