Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво да се направи за по-чист въздух в София

Ивайло Хлебаров в Бизнес старт, 06.11.2017

За разлика от останалите европейски столици, където основен източник на замърсяване на въздуха е автомобилният транспорт, в София имаме проблем и със замърсяването в следствие на отопляване на твърдо гориво. Това каза Ивайло Хлебаров, Екологично сдружение "За земята", в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

Промените и действията на обществените институции по отношение на чистотата на въздуха в България се извършват предимно под напора на обществения натиск, като позитивното за Столична община е, че вече е приета програмата за качество на въздуха, макар и с две години и половина закъснение, подчерта събеседникът. "Тази програма, добра или лоша, все пак я има и тя за момента не дава решение в посока, в която наистина трябва да бъде".

"Докато на Запад държавите осъзнават проблема за замърсяването на въздуха, който е свързан преди всичко със здравето на хората, то тук сме с най-високите емисии, най-замърсената столица е София. Наскоро излязоха и последните данни за това каква е предполагаемата смъртност за 100 хил. човека от болести, причинявани от фините прахови частици - 188 души. На второ място е Полша - с 40% по-ниски стойности. Това не само трябва да ни тревожи, но и да ни фокусира в това къде да са мерките".

Политиките трябва да са насочени към развитие, а не само рехабилитация на градския транспорт, предоставяне на условия като предоставяне на удобен, но и сравнително евтин транспорт. Това може да накара част от хората да слязат от автомобилите си. 

Кога трябва да се въвеждат рестриктивни мерки? 

Последни новини
Още от Бизнес старт