Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Може ли КФН да се самофинансира от такси

Стефан Софиянски, финансист, Бизнес старт, 03.11.2017

Стефан Софиянски, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стефан Софиянски, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Приветствам ръководството на Комисията за финансов надзор (КФН) в заявените намерения Комисията да бъде на самостоятелна издръжка и да се издържа от таксите, които плащат поднадзорните лица в случай, че това доведе наистина до нейната независимост. Това заяви финансистът Стефан Софиянски в ефира на "Бизнес старт" с водещ Иван Нончев. 

„Тоест тя няма да разчита на издръжка от държавния бюджет, а на такси, събирани от поднадзорните лица, което би довело, както беше декларирано, до една по-голяма възможност за привличане на добри специалисти в КФН“.

По думите му това е много важно, защото се наблюдава как кадърни и способни хора от Комисията да я напускат и да отиват в бизнеса, където получават значително по-големи възнаграждения, отколкото в Комисията.

„Всеки, който работи в нашия сектор, би желал в регулатора да има специалисти, които са на неговото, че и на по-високо ниво. Тоест наистина изявени специалисти с визия, знания, умения и способности“.

Финансистът посочи, че при застраховането таксите за общ надзор се увеличават от 60 хил. лв. на 140 хил. лв. на застрахователно дружество, което като повишение е малко повече от два пъти, а при застрахователните брокери – от 1000 на 5000лв, което е 5 пъти повишение.

По думите му Асоциацията на брокерите приветства това решение, както и застрахователният сектор.

„За големите застрахователни компании това в никакъв случай не би било какъвто и да е проблем, но дори и за малките компании таксата е поносима“.

Софиянски отбеляза, че не бива да бъде допускано глобите, които се събират, да влизат Комисията.

„Средствата трябва да влизат в държавния бюджет“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт