Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Каталунската криза нанесе щети и върху двете страни

Владислав Пунчев, журналист, Бизнес старт, 03.11.2017

Ако допуснем безумната хипотеза Каталуния да се отдели и да стане независима, тя моментално ще излезе от ЕС, еврозоната и Шенген. Това коментира журналистът Владислав Пунчев в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

„Щетата вече е нанесена и за двете страни. Испанската банка снощи обяви, че кризата може да струва до 27 млрд.евро“.

Журналистът подчерта, че референдумът е незаконен и нелегитимен, тъй като не съответства на разпоредбите в испанската конституция.

„Друг е въпросът, че имаше и голяма доза манипулация с полицейското насилие. Бяха публикувани едни снимки, които се оказа, че са от други събития. Не че нямаше вълнение и сблъсъци наистина, но полицията действително беше провокирана за такива прояви“.

По думите му след задействането на член 155 и установяването на контрола над Каталуния от централната власт, преходът, който се направи и от гледна точка на местната администрация, и от полицията, е минал тихо, спокойно и мирно.

„Продължаваме да виждаме демонстрации. Но няма сблъсъци“.

Пунчев посочи, че според проучванията привържениците на отцепването са на най-високо равнище от последните години. Според него там проблемът има икономически корени, а не толкова исторически.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт