Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ефектът Bitcoin: Идва ли времето на криптовалутите

Димитър Пенчев, експерт по криптовалути, Бизнес старт, 03.10.2017

Масовото навлизане на Bitcoin ще доведе до един вид децентрализация на цялото общество. Чакат ни едни много интересни времена, тъй като благодарение на блокчейн технологията в момента се разработват много проекти. Това коментира експертът по криптовалути Димитър Пенчев в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев.

По думите му именно затова се търсят и толкова много специалисти в тази сфера.

„Много проекти в различни сфери – не става въпрос само за финанси, а за лични документи, проекти за гласуване на принципа на блокчейн, за да няма измами. В момента в Швейцария разработват проект, за да може всички недвижими имоти да бъдат записани в блокчейн, за да няма измама“.

Според Пенчев с темпото, с което се налага Bitcoin, след няколко години няма да се гледа с добро око на държавите, които не са възприели блокчейн, тъй като явно те имат нещо за криене.

Експертът смята, че интересът към Bitcoin се дължи на това, че той става все по-популярен и криптовалутите го следват.

„Хората на много места започват да търсят начин как да съхраняват стойността на своите средства. Както знаем, има страни с хиперинфлация“.

Той посочи още, че когато дадена цена прави нови върхове е много трудно да се предвиди докъде може да стигне.

„В света на криптовалутите е прекалено малка капитализацията - около 150 млрд. на почти всички криптовалути. Ако няколко богати човека в света решат, могат да се съберат и да си ги купят всичките. Това много ни отдалечава от балон, за разлика от финансовия пазар, където са трилиони. Златото също се равнява на няколко трилиона“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт