Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Не е изненадваща ускорената подготовка на Лондон за Брекзит

Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи , Бизнес старт, 02.11.2017

Процесът на преговорите по Брекзит е достатъчно дълъг и сложен и засега той не крие изненади. Всичко върви в рамките на очакванията, тъй като беше очевидно, че този етап, в който се намираме в момента, е по-скоро етапа на позиционните маневри.Това коментира бившият заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Той посочи, че двете страни предприемат съответните тактически стъпки, за да засилят своите преговорни позиции по съответните въпроси.

Затова според него от тази гледна точка и намерението на Лондон да ускори преговорите е част от това позициониране в рамките на преговорния процес.

„Нека не забравяме, че буквално преди десетина дни беше констатирана липсата на напредък в преговорите“.

По думите му, за да се даде все пак някакъв импулс, е било формулирано намерението на ЕС да започне подготовката за началото на следващия етап на преговорите, като Кючуков обясни, че под това се има предвид да започнат разговорите за отношенията между ЕС и Великобритания след Брекзит, тоест по търговското споразумение.

Търговското споразумение е основния приоритет на Великобритания за отношенията с ЕС след напускането, каза още той.

„Естествено Великобритания се опитва да си осигури максимален достъп до общия пазар. ЕС обаче има твърдата позиция преди да се пристъпи към преговорите за този въпрос, да се уточнят условията на самия развод“.

Бившият заместник-министър изброи основните ключови въпроси, по които за момента не е постигнато съгласие - спазването на основните свободи в рамките на ЕС, тоест статута на гражданите на страните членки във Великобритания, финансовите ангажименти на Великобритания към ЕС и въпроса за бъдещата външна граница на ЕС.

Ще има ли компромиси по сметката за Брекзит?

 

Последни новини
Още от Бизнес старт