Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще се добива ли газ в Добруджа и има ли екологична опасност

Димитър Мерачев и Николай Христов в Бизнес старт, 01.11.2017

Ще се добива ли газ в Добруджа и има ли опасност за околната среда и водите? Това коментираха Димитър Мерачев, главен геолог на Русгеоком и Николай Христов от Минно-геоложки университет в студиото на "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев. 

Инвестициите за проучване на газово находище в Добруджа са 50 млн. лв., като са извършени дейности, за които проучващата компанията е задължена по договор с държавата. Скалите, които се изследват, са на около 2000 - 2500 м. дълбочина и не се нуждаят от фракинг, каза Мерачев. "В Европа няма компресори, които да направят нужното налягане за фракингът, който би бил необходим за находището в Генерал Тошево. Нужна е огромна подготовка ако се стартират подобни дейности, но никой не си прави и планове да ги стартира".

"Местното население бе настроено срещу инвеститора и бяха използвани някои страхове е това, че хората не са експерти в дадена област, за да се насади мнение, че всяка компания, която идва и идва инвестиционно намерение на тази територия ще добива шистов газ. Това не е така. В този регион има и няколко действащи находища и в момента - конвенционални, от които се добива и нефт и газ. В тази част на България е и една от първите находища, което е открито и се експлоатира и до ден днешен", каза от своя страна Николай Христов. 

Хората не са длъжни да бъдат експерти във всички области на живота и техните страхове много лесно могат да бъдат манипулирани в една или в друга посока, подчерта Христов.

Последни новини
Още от Бизнес старт