Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Подходяща среда ли е България за инвестиции

Димитър Манов в Бизнес старт, 01.11.2017

Димитър Манов, консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димитър Манов, консултант. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Класации от типа на Doing Business на Световната банка, в който България е наредена на 50 място (срива се за година с 11 позиции), се базират на индикатори, които до голяма степен са затворени. Това коментира консултантът Димитър Манов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. Те не винаги отразяват същинската ситуация в отделните държави, а по-скоро отразяват състояние на общото настроение на съответните респонденти. Имаме обективни икономически индикатори, които реално отразяват състоянието на икономиката. 

"Имаме ръст над 3% за годината, имаме ръст на доходите над 10 на сто, за десетмесечието имаме най-ниското ниво на безработица - вече 6,3% и постоянно пада". 

Като се има предвид, че инвеститорите се мотивират основно от наличието на работна ръка и условията за работа, като данъчно облагане например, можем да кажем, че в момента България е място, където инвеститорите подбират регионите спрямо наличието на работна ръка, каза още гостът. 

"Един от основните проблеми са прекъснатите отношения с образованието, като основа за създаване на кадри, а също и бизнеса. Това на практика е възстановено от самите инвеститори, като бизнесът съдейства за създаването на кадри чрез съвместна работа с университети. Един прекрасен пример е пловдивската икономическа зона, която е създала от години отношения с всички средни училища в региона на Пловдив". 

Колко голямо реално значение за бизнеса има индикатор като скоростта за регистрация на компания? Кои са реалните, обективни индикатори за бизнес средата в България и какво сочат те? 

Последни новини
Още от Бизнес старт