Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

В Бюджет 2018 се залага икономически ръст, който е постижим

Тодор Николов в Бизнес старт, 31.10.2017

Тодор Николов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Тодор Николов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Бюджет 2018 е доста добър на фона на изминалите години - след финансова криза. Това каза финансистът Тодор Николов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Иван Нончев

"Това е първият бюджет, който създава условия за оптимистични прогнози и очаквания. От друга страна той е реалистичен и най-важното е, че в крайна сметка се продължава дългогодишната политика на министерството на финансите за стабилност, за недопускане на висок дефицит - напротив виждаме обратната тенденция". 

Залага се икономически растеж, който е постижим, каза гостът. "В материалите, които придружават бюджета, има акцент, че стремежът ще бъде поддържане на икономически растеж, нисък дефицит и създаване на благоприятни условия за привличане на инвестиции. Ако през последните години имаме сериозен проблем пред българската икономика, това е, че ние не успяваме да привлечем сериозни инвестиции, а без това не можем да осигурим сериозен растеж". 

"Ако се създадат благоприятни условия за развитие на икономиката и се постигне заложения ръст, бихме могли да видим и преди 2020 година възможности за постигане на балансиран бюджет, а защо не и за излишъци, както сме го постигали в миналото. Въпросът е как се разходва разходната част на бюджета".

Нужен е дебат по отношение на подобряване на бизнес средата в България, подчерта обаче събеседникът. По думите му не е достатъчно да бъдат стимулирани чуждестранните инвестиции, а трябва да се погледне към бизнеса вътре в страната. "Човек трябва да слезе на нивото на средния и малък бизнес в България и да види и различията по региони. Може макроикономически погледнато нещата да са много добри, защото имаме много добро ниво на корпоративен данък. Той, по всичко личи, ще бъде задържан от управляващи, но това е необходимо, но недостатъчно условие. Има много други елементи на бизнес средата, които дори не са свързани с много големи разходи. Става дума за работата на администрацията и процедури". 

Как да коментираме намаляващите държавни разходи? Как влияе в бизнес средата елементът "минимална работна заплата"?

Очаквайте видео с целия коментар. 

Последни новини
Още от Бизнес старт