Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще има ли революционни промени от срещата за Сирия в Астана

Иво Иванов в Бизнес старт, 31.10.2017

Не очаквам революционни промени в Сирия от преговорите в Астана. Ще си поговорят дипломатите, както винаги в тази война, и войната ще си продължи. Това коментира журналистът Иво Иванов в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. "По-скоро може да се говори за уточняване на някакво статукво, за което тепърва трябва да се уточнят правилата". "За да има реални резултати от преговорите, трябва да бъдат включени реалните сили на терен. Конфликтът не може да се реши без САЩ, без участието на Ирак, защото Иран си присвоява правото да участва и от името на Ирак. Не може без участието на Израел, без участието на Йордания, която винаги е загърбван, но е решаващ фактор".

"Новият кръг от преговори в Астана цели да заобиколи преговорите под егидата на ООН, които се смятат за много по-важни и авторитетни. В тях участват и САЩ. Не случайно САЩ бойкотират този формат. Там са представени само една част от воюващите на терена на Сирия - Русия, Турция и Иран. Всяка от тях преследва свои интереси. На сегашните преговори се очаква да се регулират отново зоните за спиране на огъня и за сигурност. Очаква се те да бъдат 8 от 13-те провинции".

Но самата опозиция в Сирия, която бе принудена да отиде на преговорите, смята, че и трите страни искат да запазят не само своето влияние, но и физическо военно и политическо присъствие, добави гостът. 

т този формат в Астана най-интересно ще бъде как Русия ще се опита да балансира между противоречието на Иран и на Израел в региона по границата".

Защо хуманитарната помощ е много ограничена? Каква е причината възстановяването на Сирия да остава един много труден въпрос и кога ще започне? Има ли потенциал предлаганият от Русия конгрес на всички етнически групи в Сирия в Сочи? Какво се случва с конфликта Катар - Саудитска Арабия? Клати ли се трона на монарха в Катар? 

Последни новини
Още от Бизнес старт