Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Може да си добър лекар, но вреден мениджър

Проф. д-р Цекомир Воденичаров в Бизнес старт, 31.10.2017

Проф. д-р Цекомир Воденичаров, Медицински университет - София. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. д-р Цекомир Воденичаров, Медицински университет - София. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От началото на промените нито един министър не е успял да издържи пълен мандат начело на Министерството на здравеопазването. Средно се падат около 400 - 450 дни и това трябва да ни накара да се замислим дали само смените на министрите са достатъчни и дали не е дошло време за един задълбочен дебат какъв тип здравна система е нужна на България. Това каза проф. д-р Цекомир Воденичаров, Медицински университет - София, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова. "Здравеопазването трябва да зависи от човека, който е начело на ресора, от министъра, но най-вече трябва да зависи от системата. Ние трябва да създадем такава система, която да функционира в интерес на обществото, в интерес на пациента, в интерес на всички граждани". 

"Самата оставка на министър Николай Петров е белег на нов тип политическа култура, защото проблемът е решен мигновено - скандалът става в неделя и в понеделник вече имаме оставка и решение от страна на премиера". 

Нормално е да бъде защитаван от свои колеги от правителството, защото министърът "стоеше добре и в общественото, и в политическото пространство", но има проблем, който от морална гледна точка има различен прочит. "Очевидно има допуснати неща, които са укорими и се взима най-правилното решение, но дебатът трябва да бъде - не защо един пореден министър си подава оставката, а какво се случва в сектор Здравеопазване". 

"Може ли една нереформирана система да продължава по този път, като постоянната мантрата е, че се правят някакви реформи, но всъщност не се прави нищо". 

Реакцията на оставката в гилдията е разнопосочна, защото мин. Петров, като ръководител на Военно-медицинска академия, ако това е вярно, разбира се, направи реформи, които до голяма степен съкратиха разходната част. Тя беше болницата с най-големи дългове и той успя да ги редуцира значително. Болниците имат 500 млн. лв. задължения. 

"Да си добър лекар не означава да си добър мениджър. Може да си много добър лекар, но да си лош и дори вреден мениджър". 

Трябва ли да бъдем оптимисти за здравеопазването в България предвид увеличените средства за здравеопазване в новия държавен бюджет? 

Последни новини
Още от Бизнес старт